Geef jouw website een beveiligde verbinding dankzij een SSL-certificaat
maart 2017
Https is in hoog tempo de nieuwe standaard voor internet aan het worden. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat op dit moment zelfs de helft van al het webverkeer wereldwijd versleuteld plaatsvindt. Een mijlpaal die mede is bereikt dankzij grote tech-bedrijven als Mozilla en Google.
Wat is https?
Https staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het is – net als http (HyperText Transfer Protocol) – een verzameling regels, afspraken en standaards voor het uitwisselen van bestanden, zoals tekst, geluid en beeld, via het internet. Maar dan veiliger.
Https: veiliger internet
Het is belangrijk en bij wet verplicht om het verzenden van persoonsgegevens te beveiligen. Bij een https-website wordt informatie die wordt uitgewisseld tussen website en gebruiker, versleuteld (gecodeerd) verstuurd vanwege een SSL-certificaat op de webserver waar de website op staat. Na ontvangst kan de informatie alleen worden gedecodeerd door de eigenaar van de website. Zo komt er een veilige internetverbinding tot stand en kunnen inlogcodes, betalingsgegevens, contactformulieren en andere persoonlijke of gevoelige informatie veilig worden uitgewisseld.
Een https-verbinding is onder meer beveiligd tegen afluisteren, het kapen van content, cookie-diefstal en censuur. Ook is hij minder gevoelig voor phising.
Daarnaast wordt de website-eigenaar kritisch tegen het licht gehouden en gecontroleerd op betrouwbaarheid en echtheid. Alleen als het oordeel positief is, kan de website worden omgezet in een https-website.
Wat is een SSL-certificaat?
Hangslot in adresbalk van webbrowser: betrouwbaar
Een beveiligde website is te herkennen aan de letters https voor de url, maar ook aan een groen hangslot in de adresbalk. Soms staat daarbij ook de naam van de website-eigenaar in groene letters vermeld. Dit geeft aan dat deze website betrouwbaar is, allemaal dankzij een SSL-certificaat op de webserver.
Hogere positie bij Google met een SSL-certificaat
Dat steeds meer bedrijven overschakelen op een https-website, is mede te danken aan grote tech-bedrijven als Mozilla en Google. Hun browsers Firefox en Chrome waarschuwen gebruikers sinds vorige maand bijvoorbeeld wanneer zij gevoelige informatie versturen via een http-website in plaats van via een https-website. Firefox toont een icoontje van een slot met een rode streep er doorheen en Chrome toont in de adresbalk zelfs de melding ‘not secure’.
Daarnaast beloont Google websites met een SSL-certificaat door hen bij zoekopdrachten hoger te tonen dan websites zonder SSL-certificaat. Zo verleiden deze tech-bedrijven website-eigenaren hun http-website om te zetten in een https-website.
Voordelen van https op een rij
Samenvattend zijn de voordelen van een website met een SSL-certificaat:
- veilige website: gegevens worden versleuteld en dus veilig verzonden;
- betrouwbare website: groen slot en/of naam tonen echtheid aan;
- vindbare website: hij krijgt een hogere ranking bij Google.
Is https iets voor uw website?
Elke http-website kan worden omgezet in een https-website. Of https raadzaam is voor uw website, hangt af van de aard van uw website en van uw wensen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw website en voeren de overgang naar https ook graag voor u uit.
Nog meer vragen over SSL?
Neem dan contact met Nils Hilbers via telefoon: 010 – 46 252 96.