Google Analytics wordt GA4

Google Analytics wordt GA4

Migreren naar Google Analytics 4 met nieuwe plug-in

juni 2023

Per 1 juli 2023 gaat Google gaat stoppen met het huidige Google Analytics voor het verzamelen en verstrekken van statistieken en cijfers over websitebezoek. Ervoor in de plaats start Google met Google Analytics 4 (GA4). Google doet dit, omdat GA4 veel nauwkeuriger kan meten hoe websites (en delen ervan) worden bezocht en gebruikt.

Website statistieken:

Google GA4

Nieuwe plug-in nodig voor GA4

Als je de gegevens over het bezoek aan jouw website ook in de toekomst wilt blijven inzien en ontvangen, dan is daarvoor een nieuwe plug-in voor GA4 nodig op je website, deze heet Google Site Kit.

Na installatie van Site Kit registreert GA4 alle websitegegevens, deze dienst is net als de vorige versie van Analytics helemaal gratis. Maar Google hoopt natuurlijk wel dat gebruikers advertenties gaan inkopen bij de zoekmachine.

De nieuwe plug-in voor GA4 heeft als bijkomend voordeel dat je in WordPress de gegevens over het websitebezoek rechtstreeks (live) kunt bekijken.

Google GA4 op WordPress website

De gegevens van Google Analytics zijn meteen in WordPress te bekijken. Zie video hieronder.

GA4 gegevens te bekijken in WordPress


GA4

GA4 meet veel nauwkeuriger dan het oude Analytics. Zo kun je ermee bijv. zien hoe ver iemand op een pagina naar beneden scollt. Daarmee kun je bijv. nadenken over hoe hoog of laag je bepaalde informatie op een pagina zet.

Meer informatie over GA4 is te vinden op deze webpagina van Google: https://support.google.com/analytics/answer/10759417?hl=nl&ref_topic=10737980.

Tijd om over te stappen naar Google Analytics 4.

Overgang naar GA4 per juli 2023

De definitieve overgang naar GA4 vindt plaats op 1 juli 2023, maar Googe is inmiddels al wel begonnen met het (in fasen) โ€˜uitzettenโ€™ van het oude Analytics. Dat uitzetten betekent dat het oude Analytics vanaf dat moment geen gegevens over websitebezoek meer verzamelt. Als dat voor jouw website het geval is, betekent dit dat je (bijv.) in het maandoverzicht ziet dat jouw website in die maand heel weinig of zelfs nul bezoekers had. Dat is niet zo, maar dat komt puur omdat het oude Analytics vanaf het moment dat het uit stond de websitebezoekers niet meer heeft geregistreerd.

Welkom bij Google Analytics 4 (GA4)

Vragen over GA4? Neem dan contact met Nils Hilbers via telefoon: 010 – 46 252 96.

GA4 bekijken in een app

Het is ook mogelijk om een app te gebruiken om naar jouw GA4 te kijken.
Iphone = https://apps.apple.com/us/app/google-analytics/id881599038
Google Play = https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.giant&hl=nl

Dit bericht heeft de volgende tags: