Veilige websites

Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Ontwerpburo Lichting98Https nieuwe standaard voor internet

Https is in hoog tempo de nieuwe standaard voor internet aan het worden.
Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat op dit moment zelfs de helft van al het webverkeer wereldwijd versleuteld plaatsvindt. Een mijlpaal die mede is bereikt dankzij grote tech-bedrijven als Mozilla en Google.

Wat is https?
Https staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het is http (HyperText Transfer Protocol), maar dan veiliger. Met de 's' van 'Secure'. Dat https veiliger is, komt doordat de eigenaar van een website een beveiligingscertificaat op de website moet installeren. Zo'n beveiligingscertificaat koppelt digitaal een cryptografische sleutel aan de gegevens die via die website worden uitgewisseld en codeert (versleutelt) ze. Het certificaat hangt zo een digitaal slot op de website en zorgt voor een veilige versleutelde verbinding tussen twee computers die via internet met elkaar communiceren.

Secure: Danzij het SSL-certificaat.

 

SSL-Certificaat
Er zijn verschillende beveiligingscertificaten waarvan SSL (Secure Socket Layer) het meest gebruikte is.
SSL-certificaten zijn verkrijgbaar bij de eigen webhost en worden aangeboden in de vorm van abonnementen. Er zijn verschillende soorten en maten abonnementen met elk hun eigen kenmerken, servicepakket en prijs.

Let wel. Een SSL-Certificaat is een abonnement en moet na elke periode worden verlengd.
Er zijn verschillende soorten SSL-Certificaten, met verschillende eienschappen en kosten.
Voorbeeld:

  • Rabobank Eigen SSL
  • Wildcard SSL.
  • EV SSL

 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Https: veiliger internet Secure

Het is belangrijk en bij wet verplicht om het verzenden van persoonsgegevens te beveiligen. Bij een https-website wordt informatie die wordt uitgewisseld tussen website en gebruiker, versleuteld (gecodeerd) verstuurd. Na ontvangst kan de informatie alleen worden gedecodeerd door de eigenaar van de website. Zo komt er een veilige internetverbinding tot stand en kunnen inlogcodes, betalingsgegevens, contactformulieren en andere persoonlijke of gevoelige informatie veilig worden uitgewisseld. Een https-verbinding is onder meer beveiligd tegen afluisteren, het kapen van content, cookie-diefstal en censuur. Ook is hij minder gevoelig voor phishing.

Voordat de website-eigenaar een SSL-certificaat mag installeren, wordt hij kritisch tegen het licht gehouden en gecontroleerd op betrouwbaarheid en echtheid. Alleen als het oordeel positief is, mag de website worden omgezet in een https-website.

Een beveiligde website is te herkennen aan de letters https voor de url, maar ook aan een groen hangslot in de adresbalk. Soms staat daarbij ook de naam van de website-eigenaar in groene letters vermeld. Dit geeft aan dat deze website betrouwbaar is. Het slotje in de adresbalk is aanklikbaar en geeft daarna allerlei informatie over de website die je aan het bekijken bent. Ook kun je hier informatie zien over kookies, plugins en wat de instellingen jouw webbrowser gebruikt.

Secure connection

 

 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Hogere positie bij Google

Dat steeds meer bedrijven overschakelen op een https-website, is mede te danken aan grote tech-bedrijven als Mozilla en Google. Hun browsers Firefox en Chrome waarschuwen gebruikers sinds vorige maand bijvoorbeeld wanneer zij gevoelige informatie versturen via een http-website in plaats van via een https-website. Firefox toont een icoontje van een slot met een rode streep er doorheen en Chrome toont in de adresbalk zelfs de melding ‘not secure’.

Daarnaast beloont Google https-websites door hen bij zoekopdrachten hoger te tonen dan http-websites. Zo verleiden deze tech-bedrijven website-eigenaren hun http-website om te zetten in een https-website.

Hogere positie bij Google

 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Voordelen van https op een rij:

  • Veilige website: gegevens worden versleuteld en dus veilig verzonden.
  • Betrouwbare website: groen slot en/of groene naam tonen echtheid aan.
  • Vindbare website: hij krijgt een hogere ranking bij Google.

Http of https?

Dat een https-website veiliger is dan een http-website, maakt een http-website echter niet meteen onveilig. Zolang via een http-website geen (gevoelige) informatie wordt uitgewisseld, is er eigenlijk weinig aan de hand. Websites die puur zijn bedoeld om informatie te verschaffen aan gebruikers, bijvoorbeeld als digitale brochure, maar gebruikers niet vragen om inlogcodes of andere persoonlijke informatie achter te laten, blijven even veilig als voorheen. Gevoelige informatie die niet wordt uitgewisseld, kan immers niet worden misbruikt.

Door de opmars van https-websites zullen http-websites echter wel steeds slechter – als minder betrouwbaar – worden beoordeeld dan https-websites. Zowel door browsers als Firefox en Chrome als door gebruikers.

 

Http of https?


 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Nils HilbersIs https iets voor uw website?

Elke http-website kan worden omgezet in een https-website. Ook een WordPress website heeft voordeel van een https-verbinding. Of https raadzaam is voor uw website, hangt af van de aard van uw website en van uw wensen. Ook zijn er verschillende soorten SSL-certificaten waaruit een keuze zal moeten worden gemaakt.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw website en voeren de overgang naar https ook graag voor u uit.

Wij staan u graag te woord.
Tel.: 010 - 46 252 96
Email Design@Lichting98.nl

 

 
< Lichting98Terug naar Websites Uitleg WordPress < Lichting98


 
Tabel Ontwerpburo Lichting98