Responsive websites

Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Ontwerpburo Lichting98Wat is een responsive website?

Een zogenoemde responsive website is een website waarvan de lay out zichzelf automatisch aanpast aan de afmetingen van het beeldscherm waarop hij wordt bekeken. Op een dusdanige manier dat deze website altijd duidelijk zichtbaar, leesbaar en bruikbaar is op zowel pc, tablet als smartphone. De inhoud blijft volledig gelijk, alleen de lay out verschilt per beeldschermformaat.

Als een website niet responsive is, is hij wel degelijk zichtbaar en bruikbaar op een kleiner scherm, maar wordt hij over het algemeen verschaald. Dat wil zeggen dat hij – met behoud van de oorspronkelijke verhoudingen – net zo sterk wordt verkleind tot hij in z'n geheel op het kleinere scherm past. Afbeeldingen, teksten en knoppen zijn daardoor soms erg klein en zonder inzoomen niet goed leesbaar of bruikbaar.Niet responsive, en dus NIET mobielvriendelijk.Een Responsive website, dat is mobielvriendelijk.
 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Waarom kiezen voor een responsive website?

Websites worden steeds vaker bekeken en gebruikt op (mobiele) apparaten met een kleiner scherm dan dat van een pc. Het aandeel van tablets en smartphones neemt jaarlijks sterk toe en is nu al groter dan dat van pc's. Als uw website niet goed zichtbaar of bruikbaar is op een kleiner scherm, kunt u bezoekers en potentiële klanten mogelijk mislopen of zelfs verliezen.Dezelfde responsive website, dat is mobielvriendelijk.

Een bijkomend voordeel van een responsive website is al deze verschillende bezoekers ongeacht het gebruikte apparaat toch allemaal dezelfde website en informatie te zien krijgen. En er ook slechts één website hoeft te worden beheerd. Zie video

Wilt u ook een responsive website dat mobielvriendelijk is?
Vraag een offerte aan Contact
Of bel: 010 - 46 252 96

 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Google rankingResponsive website scoren hoger bij Google

Google heeft vanaf 21 april 2015 zijn zoekmachine aangepast zodat mobielvriendelijke website voorrang krijgen. Vanaf die datum gaat Google bij zoekopdrachten op een mobiel apparaat, zogenoemde responsives websites hoger tonen dan non-responsive websites
(bron: Google Webmaster Central Blog).

In Juli 2015 maakte Adobe bekend in hun Digital Index Q2 Adobe Digital Index Q2 verslag dat non-responsive website al 10% aan verkeer mislopen, vergeleken met mobielvriendelijke websites.

Google heeft een testwebpagina gemaakt waar je zelf kunt kijken of jouw bestaande website voldoet aan hun eisen voor een "mobielvriendelijke website".
Google Developers testpage >

 
Tabel Ontwerpburo Lichting98
Responsive websites
Tabel Ontwerpburo Lichting98
 

Hoe wordt een bestaande website alsnog responsive?

Het probleem dat een website niet altijd even duidelijk zichtbaar, leesbaar en bruikbaar is op pc, tablet en smartphone kan worden opgelost door naast de 'normale' (non-responsive) website een zogenoemde mobiele website te bouwen; een separate parallelle versie van de website die naast de ´normale´ website draait, speciaal voor kleinere schermen. Ontwikkeling en onderhoud van twee parallelle websites zijn echter tijdrovend en duur.

Een betere en goedkopere oplossing is één nieuwe website te bouwen die zelf responsive is. Een programma dat daarvoor erg geschikt is, is WordPress. Een nieuwe WordPress-website kan bij de bouw ervan nl. meteen worden voorzien van een template dat standaard al responsive is.
En dat is – hoe vreemd het ook lijkt – goedkoper dan het ontwikkelen en bouwen van een parallelle mobiele website. Een bestaande WordPress-website die non-responsive is, kan dankzij WordPress relatief eenvoudig responsive worden gemaakt door hem te voorzien van een nieuw template dat wél responsive is.

 
< Lichting98Terug naar Websites Uitleg WordPress < Lichting98
 
Tabel Ontwerpburo Lichting98